Vuosi ilman

DSC_0458

Vuoden verran kuuluin siihen kuuden prosentin ryhmään suomalaisista, joilla ei ole televisiota. Selvisin ilman.

Voisi kuvitella, että media-alalla televisio on välttämätön. No ei ole. Jos minä kaipasin tv:tä, oli se lähinnä niitä hiljaisia iltoja varten, jolloin taustamöly olisi ollut mukava sosiaalisten tarpeiden korvike. Kepeä taustasuhina.

Onhan tv muutenkin auttamattoman vanhentunut apparaatti. Siis, kuka nyt edes katsoo televisiota? Niin. Ainakin 94:llä prosentilla kotitalouksista on vähintään yksi televisio. Jopa kolmen tai useamman television kotitalouksia on enemmän kuin niitä, joissa ei ole yhtään laitetta. Ovatkohan laskuissa mukana älylaitteet? Tuskin.

Katson haluamani ohjelmat netistä. Sovelluksia on useita: Areena, Katsomo, Ruutu ja viimeisimmäksi edelliset yhdistänyt Teevee. Vaikka taloudessamme on nyt televisio, katson haluamani ohjelmat silloin, kun haluan netistä – riippumattomana mistään tallentavista (tällaisia on ilmeisesti käytetty joskus?).

Nopeaan uutisnälkään käytän Twitteriä ja erilaisia älypuhelimelle tehtyjä uutissivusovelluksia. Uutislähetykset ovat netissä. Ajankohtaisohjelmat ovat netissä. Lisäksi edelliset striimataan myös suorana nettissä. KAIKKI on netissä.

Kulutustottumusten muutos on hämärtänyt televisio-ohjelmien käsitettä. ”Tv-ohjelma” terminä on eri asia kuin ”sarja”, jota seuraan netistä. Ohjelmat ovat riippumattomia apparaatista, jolla ne esitetään. Myös television käsite ymmärretään nykyään laajemmin. Aikaisemmin pelkästään suoria lähetyksiä vastaanottanut ja tallentanut laite on nykyään kodin viihdekeskus, älykoneisto, joka palvelee käyttäjäänsä entistä paremmin. Katselijasta on tulossa tietoinen käyttäjä, joka valitsee itselleen sopivaan aikaan haluamansa sisällön.

Äly-televisioiden määrä kasvaa, kiitos langattoman tiedonsiirron. Sillä ajasta ja paikasta riippumattoman median kulutuksen kasvu on väistämätöntä. Yle lanseerasi syyskuun puolivälissä äly-tv-sovelluksen Samsungin äly-tv-laitteille. Sovellus toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi Areena iPadilla. Televisio-ohjelmat ovat jälkikäteen katsottavissa sovelluksesta joidenkin live-lähetysten lisäksi. Tällaiset sovellukset kertovat trendistä, johon median kulutuskulttuuri suuntaa.

Vaikka meidän taloudessamme on äly-tv, katson tai kuuntelen silti mielummin ohjelmia tietokoneellani netistä. Ensinnäkin olen tottunut kannettavan tietokoneen käyttöliittymään. Toiseksi pidän siitä, että samalla kun selaan netissä, voin kuunnella tai katsella lähetyksiä niihin vain puoliksi keskittyen. Johtuuko sitten siitä, että olen tottunut läppäriin, en telkkuun. Ja jos on tottunut tallentavaan digiboxiin, tuntuu nettikatselu ehkä vieraalta.

Jos olisin syntynyt äly-televisioiden aikakaudella, en ehkä edes tunnistaisi tietokoneen näytön ja television välistä eroa. Toivottavasti tulevaisuudessa tällaista erottelua ei tarvitsekaan tehdä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s