Yökylässä on rauhallisempaa Mariaa

Syksyn suurin yllättäjä telkkukartalla on ehdottomasti MTV:n Yökylässä -ohjelma, jota juontaa ehkä Suomen tv-historian omintakeisin juontaja Maria Veitola. Sori, Lenni-Kalle Faces-ohjelmassa on omintakeisin, Maria on vaan Maria. Varsin terävän ja jopa hyökkäävän Maria! -talk show´n jälkeen yökylässä avaa oven rauhallisempiin tunnelmiin. Lähes unitunnelmiin, mutta ei sitten kuitenkaan uneliaisiin tunnelmiin. No, kyse on kuitenkin hirmu mukavasta ohjelmasta.

Ohjelmassa Maria tapaa julkkiksia, yllätys yllätys, ja juttelee tavalliseen talk show -tyyliin julkkisten kanssa elämästä, kuolemasta, urasta ja rakkaudesta. Kaikesta sellaisesta, mistä nykyään telkkarissa jutellaan. Mutta nyt jutellaan astetta perusteellisemmin ja ehkä lempeämmin. Tässä ei ole tarvetta paljastella mitään, kun ne paljastukset tulee anyway. Samaan aikaan ohjelma onnistuu olemaan hyvin viihdyttävä.

”Tässä ei ole tarvetta paljastella mitään, kun ne paljastukset tulee anyway.”

Jos ei vuori tule Muhammedin luo, täytyy Muhammedin mennä vuoren luo. Lause on irroitettu sen alkuperäisestä jumalallisesta kontekstista rahvaanomaisempaan. Tällä viittaan tv-tuotantojen pakonomaiseen vimmaan kaikkea autenttista kohtaan. Olen huomaavani ohjelman metatavoitteissa jonkinlaista yritystä yhä vain luonnollisempien ja tuoreempien keskustelutilanteiden synnyttämiseksi: Keskustellaan ilman meikkiä kameroiden edessä niin, että Renny Harlinin poreammeen vesi kastelee hiukset, ja puuskutetaan hengästyneenä salilla samalla, kun vaihdetaan ajatuksia treenistä Jutta Gustafsbergin kanssa. Ollaanko nyt keskusteluohjelman kulisseissa vai seurataanko tässä tosi-tv:tä?

Toisaalta – ruokakaupasta ja kuntosalista on tainnut muutenkin tulla “niitä paikkoja”. Siis niitä, joissa otetaan selleristä mittaa ruokatottumusten setvimiseksi ja katsotaan, että kenestä lähtee puntilla “sielun heikkous” nopeiten ulos. Elämysten aikakaudella sielunelämän mittari on se, ostatko kukkakaalin pakasteelaarista vai tuoreena hevi-osastolta. Hyvän elämän arvoja mitataan terveen itseekkäällä suhtautumisella omaan hyvinvointiin ja itsestä huolehtimiseen.

Ohjelmassa päästään varsin hyvään ja intiimiin keskusteluun Jutan sohvalla samalla. Naiset juttelevat, ja taustalla pyörii Sinkkuelämää. Täydellistä. Mutta miten Jutta on ”saatu” suostumaan tähän kaikkeen? Toimittajana sitä monesti miettii, kuinka paljon tyypit, eli juontaja, saa vaikuttaa lopulliseen versioon, joka näytetään yleisölle? Siis, että puhutaan näin meidän naisten kesken aidoista ja isoista asioista. Niin, ja sit tossa on vieressä noi kamerat ja puoli Suomea. Että sellainen pikku juttu. Mutta sitä ennen käydään kuitenkin siellä kaupassa tiirailemassa toistemme arvoja heijastavia tuotevalintoja, MIKSI? Kun ne sohvakeskustelut riittäisivät oikein hyvin.

Yökylässä vastasi ehkä moneen sellaiseen kysymykseen, joihin ei vielä oltu aiemmin vastattu. Lisäksi Maria sanottaa aika kivasti kameralle omia ennakkoluulojaan ja ajatuksiaan haastateltaviaan kohtaan. Toimittajan tehtävä onkin purkaa auki asioita ja sanoa ääneen ajatuksia, joita ei muuten välttämättä sanottaisi. Kiitti, Maria tästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s