Astetta synkempi Siskonpeti

Uusi Siskonpeti on mennyt askeleen verran pidemmälle. Tällä tuotantokaudella äitien sisällään pitämä raivo, ahdistus teknologiaa kohtaan ja pelko baarista humalaisia naisia jahtaavia miehiä kohtaan on tehty entistä näkyvämmäksi ja suuremmaksi.

Siskonpedissä käsitellään isoja teemoja; Kateus, ysinäisyys ja arkeen turhautuminen nostetaan esiin varsin järein ottein. Siskonpeti on täynnä absurdeja tilanteita, joista osa naurattaa, mutta osa pistää vain miettimään, että miten ihmeessä tästä saatiin tehtyä näin kekseliäs. Tällä kaudella Siskonpedissä untuvat lentelevät kepeästi ilmassa, vaikka vajasta löytyy pikkuhuoria. Huumori on tummaa, ja taustalla soi klassinen musiikki.

Musiikkiosuudet uppoavat ainakin minuun. Tähän mennessä suosikkini on Niina Lahtisen ja Sleepwish-yhtyeen esittämä Pää tyynyyn tai siis PÄÄ TYYNYYN!!!! -hevimamaparodia lapsensa nukuttamiseen totaalisen kyllästyneestä äidistä. Onhan se hulvatonta, kun äitiyteen liitetäänkin herkkyyden vastakohtaa muistuttava hevimetalmeininki. Hell yeah!

Epärationaaliset käyttäytymistavat ja todellisuudesta irrallaan olevat ajattelumallit näyttävät olevan Siskonpedin sketsien kulmakiviä. Kuten kohtauksessa, jossa kirjanpitäjä pimahtaa, kun atk-tukea antava MIEShenkilö koittaa näyttää toimistotyöntekijälle, kuinka ongelma voitaisiin ratkaista. Lopulta vauhkoontunut kirjanpitäjä lopetetaan. Että naisetko muka ylireagoivat? Tai kuten kohtauksessa, jossa väsynyt kotiäiti lykkää lapset juuri töistä kotiin palanneen isän syliin  ja osoittaa olohuoneen seinällä olevaa sotkua: “kumpi tämän teki!?”. Rakkautta, minä tarvitsen rakkautta -teksti ja seinän kokoinen maalaus kääntävät tilanteen päälaelleen. Äitihän tässä vain seonnut on, tietenkin. Ja sille saa nauraa. 🙂

Näiden naisten ei edes tarvitsisi olla hauskoja, koska tarinankerronta on mahtavaa. Mutta. Monikerroksiset tarinat eivät välttämättä avaudu yhtä helposti kuin ensimmäisen tuotantokauden jaksoissa. Esimerkiksi viidennessä jaksossa teatterikoulun pääsykoetilannetta kuvatessaan Siskonpedissä vitsaillaan yhtä aikaa sekä Peppi Pitkätossun rooliin uppoutuneen hahmon yrityksille kuin sille absurdille intertekstuaalisuutta hyväksikäyttävälle tilanteelle, jossa Peppi Pitkätossuksi pukeutunut hahmo seisookin yllättäen raadin edessä. “Tommi ja Annika, lähetään menee”, hän huutaa kavereilleen, jotka taluttavat täplikästä hevosta. Oli kiva nähdä, että vitsi vietiin loppuun asti. Vai hetkinen, mikä vitsin idea lopulta oli? Oliko tässä tarkoitus parodioida loputtomia esittävien taiteiden pääsykoetilanteita, joissa ei voida välttyä ylilyönneiltä? Vai? Onko Siskonpedin huumori siis yksinkertaisesti vain outoa? En tiedä.

Toisaalta ohjelma näyttää saaneen ihan mukavan vastaanoton – ainakin näin voi päätellä katsojaluvuista. Viikolla 45 Siskonpeti oli TV2:n 14. katsotuin ohjelma ja voitti muun muassa Marja Hintikka Liven ja Noin viikon uutiset 201 000:lla katsojalla. Lisäksi sarjan Viinapäivä -sketsi on saanut jo lähes 900 000 katsojaa Youtubessa, siis wou. 😀

”Heikkilä on hahmon elämänhaluttomuutta rakentaessaan todella uskottava.”

Sarjan ehdoton ykkönen omasta mielestäni on kuitenkin Pirjo Heikkilän esittämä hahmo elämäänsä kyllästyneestä luontodokumenttien ääninäyttelijästä. Kertoessaan saukkonaaraan tarpeesta tulla kohdatuksi ja saada läheisyyttä tämä nuhjaantunut ääninäyttelijä kyyhöttää nurkassa niin säälittävän näköisenä, että katsojalla herää tarve lähettää hänelle läjäpäin lämpöä. Ihan varmuuden vuoksi vähän myös näyttelijälle itselleen. Heikkilä on hahmon elämänhaluttomuutta rakentaessaan todella uskottava.

Sarja on visuaalinen ja jollain omituisella tavalla myös herkkä. Tyypit näyttää hyvältä ja amatöörin silmään mikään ei leikkauksessa pomppaa silmään. Synkkyys tällä kaudella tulee esiin juuri siinä, että epätoivoiset tilanteet esitetään äärimmäisyyksien kautta. Kaikelle vitsaillaan, mutta jotenkin tyylillä. Lisää jaksoja, jooko pliis? 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s